7 TRÜKK, HOGY NE FÁJJON A LÁB MAGASSARKÚBAN


Kategória:
Egészség, Megelőzés

Létrehozva:
2020-08-23 16:37:04

Cikk írója:
Orbán Anita


7 TRÜKK, HOGY NE FÁJJON A LÁB MAGASSARKÚBAN

EGY-EGY ÁTTÁNCOLT ÉJSZAKA UTÁN MINDIG MEGFOGADOD, HOGY SOHA TÖBBÉ NEM VESZEL FEL MAGASSARKÚT, DE IDŐRŐL IDŐRE MÉGIS AZON KAPOD MAGAD, HOGY MEGINT ELŐKERÜLT? NE AGGÓDJ, NÉHÁNY TIPPEL RÖGVEST SEGÍTÜNK MEGELŐZNI A LÁBFÁJDALMAT.

A láb- és bokafájdalmak akár már néhány óra alatt előjöhetnek, ha nem a megfelelő cipőt viseljük, a magassarkúk pedig különösen nagy terhelésnek teszik ki az ujjperceinket. Ahhoz, hogy megelőzd a napokon át tartó fájdalmat, a bokaszalag-húzódást, a vízhólyagokat és a kellemetlen sántikálást, tartsd be a következő alapszabályokat, és soha többé nem kell a magassarkú cipők miatti fájdalommal törődnöd.


1. VÁLASSZ KÉNYELMES CIPŐT

Ehhez nem kell agytrösztnek lenni, de van néhány olyan egyszerű trükk, amelyeket érdemes megfogadni a cipőválasztásnál. Például a magassarkú sarka soha ne legyen magasabb, mint amilyen magasra lábujjhelyen is fel tudnál emelkedni!

A hegyes orrú cipők az átlagosnál nagyobb fájdalomnak tehetik ki a lábat, ezért igyekezz kerek orrú verziót viselni! Arra is érdemes figyelni, hogy a cipő bélése tartalmazzon párnás alátámasztást, mert ezek a szivacsok megelőzik a vízhólyagok kialakulását.

2. VEGYÉL BŐRT

A bőrcipők sokkal drágábbak a szintetikus anyagokból készült változatoknál. Ám ha lehetőséged van rá, talán mégis érdemes egybe beruháznod, hiszen nemcsak minőségibbek, hanem természetes mivoltuknak köszönhetően a lábfejre is jobban igazodnak.

3. TÖRD BE ŐKET OTTHON

Furcsának tűnhet, de először minden cipőt „be kell járatni” ahhoz, hogy kényelmes legyen. Mielőtt felveszed a következő táncpartiba a legújabb szerzeményed, tölts el pár órát benne otthon – szigorúan úgy, hogy a lábadra zoknit húzol, hiszen ez a plusz néhány milliméter is tágítja a cipőt.

4. HASZNÁLJ ZSELÉT

Ha még a „betörés” után sem vagy biztos a cipőd kényelmében, szerezz be egy többször felhasználható, öntapadós zselés talpbetétet, ami megfelelő alátámasztást és tartást biztosít a talpadnak – a lábad meg fogja hálálni a törődést!

5. VIDD EL CIPÉSZHEZ

A bordázat nélküli magassarkúk talpa sokszor annyira csúszik, hogy nem is lehet bennük rendesen járni, így a lépéseid is görcsössé, fájdalmassá válnak. Ha te is többször tapasztaltad ezt, kérd meg a cipészedet, hogy húzzon a talpába pár recét, helyezzen fel egy csúszásgátló ívet, végső esetben pedig reszeljen le az aljából pár millimétert, ami egyből megoldja ezt a kellemetlen problémát!

6. HASZNÁLJ DEZODORT

A magassarkú cipőket gyakran viselők egyik kedvenc trükkje a cipő belső felének dezodorral való lefújása vagy golyós deo-stickkel való megkenése, ami meggátolja a talp csúszkálását és csökkenti vízhólyagok kialakulásának esélyét.

7. TARTS SZÜNETET

Ha semmi nem válik be, akkor érdemes fontolóra venni a cipőd lecserélését egy kényelmesebb verzióra, vagy egy kis szünetet tartani a magassarkúk hordásában – a legújabb kutatások szerint ugyanis ezeknek a cipőknek a viselése komolyabb egészségügyi kockázattal jár, mint gondolnád.