Kategória:
Kedvencek, Kedvenc filmek

Létrehozva:
2020-01-02 17:59:31

Cikk írója:
Rácz Edith


Egyik nagy kedvenc

Indul a bakterház

Még ma is jókat derülünk az eredeti szereposztásban megjelenő filmen. Fantasztikus alakítás volt!

Sajnos Olvasztó Imre már nincs közöttünk, de szívesen nézzük, hallgatjuk ízes magyar beszédét! Nagyszerű kikapcsolódást biztosít még ma is!

Aki még nem látta a fiatalok közül ajánlom figyelmetekbe!

/ a szerkesztő/

Az Indul a bakterház 1979-ben készített, 1980-ban bemutatott magyar vígjáték, melyet Mihályfy Sándor rendezett, és amely Rideg Sándor azonos című regénye alapján készült. A filmet részben az ócsai falumúzeumban, részben a Kunszentmiklós-Tass–Dunapataj-vasútvonal Szalkszentmárton és Dunavecse közötti Csabony nevű vasútállomásán forgatták, itt állt a bakterház.

Történet:

Nehéz az élet a tanyavilágban. Regős Bendegúz, az égetnivalóan rossz csemete sokat tudna róla mesélni. Gyerekkorában sokféle dolgot tartottak felőle: hogy csodagyerek, meg hogy akasztották volna fel kétnapos korában, mert nem lesz belőle becsületes ember, se így, se úgy. Most az anyja elszegődteti a bakterházba, tehénpásztorként szolgálni. A kisfiú a bakterházhoz kerülve szenved a pénzéhes lókupec, a lusta bakter, a fukar paraszt, de legfőképpen a büdös banya miatt. A fiú ezért amennyi csínnyel és komiszsággal csak lehet, igyekszik bosszút állni rosszakaróin. A "jó tanácsokat" a szomszéd bakterbódé iszákos vasutasától kapja; egy fuccsba ment lakodalom, egy átvágott marhakereskedő, éléskamrafosztás követi egymást. A végén, a bakterháznál még egy halott kísértet is tiszteletét teszi. A fiú minden furcsa történést memoárba szed, amit tapasztal. A napok múlásával azonban egyre inkább arra a következtetésre jut, hogy az egész bakterház egy fokkal, talán még annyival se különb, mint ő maga.

Szereplők:

Regős Bendegúz Olvasztó Imre
Banya, a bakter anyósa Horváth Teri
Szabó Sándor, a bakter Koltai Róbert
Toppancs Miska, a Patás Haumann Péter
Buga Jóska Csákányi László
Csámpás Rozi Pécsi Ildikó
Koncz bácsi Bánhidi László
Piócás ember Szilágyi István
Bendegúz anyja Molnár Piroska
Csendőr I. Farkas Antal
Csendőr II. Harsányi Gábor
Suszter Zách János
Marhakereskedő Gyulai Károly

/Forrás: Vikipédia/